Breaking News
5S چیست ایجاد یک نظام آراستگی در محیط کار
5S چیست ایجاد یک نظام آراستگی در محیط کار

5S چیست؟ نظام آراستگی در محیط کار

 درمفهوم ساده 5S چیست؟ ایجاد یک نظام آراستگی در محیط کار شامل حذف اقلام غیر ضروری، مرتب سازی اقلام ضروری، نظافت، تعیین معیار ها و کنترل دوره ای آنچه اجرا می گردد، است.

5S یک سیستم مدیریتی مدرن برای ایجاد، حفظ و بهبود یک نظام آراستگی در محیط کار می باشد که از طریق استاندارد سازی امور و ایجاد نظم و انضباط در زیر ساخت ها، فرآِیندها و عملیات ها موجب افزایش کارایی و اثر بخشی کلی سازمان می گردد.

نظام آراستگی 5S یک سری الزامات حرفه ای 5 مرحله ای برای محیط کار است که شامل پاکسازی، نظم و ترتیب، پاکیزگی، استاندارد سازی و فرهنگ سازی است که پیاده سازی و اجرای دقیق تمام مراحل آن در سازمان ضمن سازمان دهی زیر ساخت ها و ایجاد محیط کاری ایمن، شاد و انگیزشی موجب کاهش حوادث شغلی و افزایش انگیزه و روحیه کاری پرسنل خواهد شد. در واقع 5S با حذف تجهیزات، ابزار، مواد و سایر اقلام اضافی از محیط، تعیین و استاندارد نمودن محل نگهداری و چیدمان هر وسیله در جای خود و تعیین استاندارد پاکیزگی محیط کار، تجهیزات، ابزار و غیره، بستر لازم را برای افزایش کارایی و اثر بخشی عملیاتها فراهم می نماید. 

5S چیست؟ نظام آراستگی در محیط کار

5S چیست؟

تعریف نظام آراستگی محیط کار

راهنمای پیاده سازی نظام آراستگی در محیط کار

تاریخچه 5S

اصطلاح 5S

هدف از پیاده سازی نظام آراستگی در محیط کار چیست

مزایای پیاده سازی 5S

تشریح اصول 5 گانه نظام آرستگی 5S

پاکسازی

نظم و ترتیب

پاکیزگی

استاندارد سازی

فرهنگ سازی

آیا پیاده سازی 5S یک الزام است؟

چرا باید 5S را پیاده سازی کنیم؟

اجرای سیستم 5S مناسب چه سازمان هایی است؟

ارتباط نظام آراستگی در محیط کار (5S) با چرخه بهره وری

مستندات 5S نظام آراستگی در محیط کار

گواهینامه نظام آراستگی محیط کار 5S

دوره های آموزشی

 

راهنمای پیاده سازی نظام آراستگی در محیط کار

ما قصد داریم در ادامه این مقاله راهنمای پیاده سازی نطام آراستگی در محیط کار را با ذکر مثال های کاربردی به شما ارئه دهیم تا بتوانید در محل کار خود و یا پروژه های مورد نظرتان 5S را به راحتی پیاده سازی نمایید.

5S چیست ایجاد یک نظام آراستگی در محیط کار
5S چیست ایجاد یک نظام آراستگی در محیط کار

 

5S چیست؟ نظام آرستگی در محیط کار

تاریخچه 5S

تاریخچه 5S نظام آراستگی در محیط کار به کشور ژاپن و کارخانه تویوتا بر می گردد چرا که در ابتدا تحت عنوان سیستم تولید تویوتا (Toyota Production System) یا TPS شناخته می شد که در سال 1950 میلادی توسط تایچی اوهنو و ایجی تویودا به همراه مهندسان صنایع ژاپنی توسعه داده شد.بعد ها با بعضی بهبودهای صورت گرفته در سیستم قدیمی، ساکیچی تویودا پدر انقلاب صنعتی ژاپن به همراه پسرش کیچیرو و تایچی اوهنو سیستم تولید تویوتا (TPS) را دوباره طراحی نمودند که “5S” نامگذاری شد.5S با مفهومی مشابه در قرن شانزدهم میلادی توسط کشتی سازان ونیزی برای مونتاژ با کیفیت کشتی بکارگرفته شد که در نتیجه آن زمانبری فرآیند مونتاژ به جای چند روز تنها چند ساعت بود.

5S چیست؟ نظام آراستگی در محیط کار

اصطلاح 5S:

برای پاسخ به پرسش 5S چیست؟ نظام آراستگی در محیط کار چه مزایای دارد، ابتدا باید با عبارت 5S که یک اصطلاح پنج کلمه ای به شرح جدول زیر است آشنا گردیم که اصل آن به زبان ژاپنی است و بعد ها توسط کشورهای غربی به زبان انگلیسی و سپس توسط دیگر کشور ها تعریف و بکار گرفته شد.

5S چیست؟ تعریف
ژاپنی فارسی انگلیسی
Seiri پاکسازی Sort جداسازی اقلام قابل کاربرد از اقلام غیر قابل کاربرد/بلا استفاده
Seiton نظم و ترتیب Set in Order تعیین محل قرار گیری اقلام در جای مشخص و اجرای آن
Seiso نظافت Shine نظافت را تا جایی ادامه دهید که تجهیزات و اقلام بدرخشند
Seiketsu استانداردسازی Standardize اجازه ندهید امور پیش رفته به عقب برگردد
Shitsuke  فرهنگ سازی Sustain با رفتار خود آنچه را آموخته اید به دیگران انتقال دهید

هدف از پیاده سازی نظام آراستگی در محیط کار چیست

هدف از پیاده سازی نظام آراستگی در محیط کار چیست؟ برای پاسخ به این پرسش جواب قاطع و مشخصی وجود ندارد و نمی تون آنرا در یک “عبارت” بیان کرد بلکه باید گفت سازمان های مختلف به دنبال هدف های متفاوت و منحصر به خود می باشند که در راستای کاهش عوارض سازمانی و یا بهبود مستمر بوده و در زیر تعدادی از این دست اهداف را بیان نموده ایم.

5s چیست؟ نظام آراستگی در محیط کار

اهداف پیاده سازی نظام آراستگی محیط کار 5S:

  •  افزایش بهره وری سازمانی
  • کاهش حوادث شغلی
  • کاهش هزینه های ناشی از بی نظمی در زیرساخت ها

5s چیست؟ نظام آراستگی در محیط کار

مزایای پیاده سازی 5S

پیاده سازی 5S نظام آراستگی در محیط کار مزایای متعددی برای سازمان ها به دنبال دارد که مجموعاً تشکیل دهنده هدف اصلی تعیین شده برای استقرار سیستم 5S می باشد:

  • افزایش کیفیت کالا و خدمات
  • محیط کار جذاب و انگیزشی
  • کاهش خستگی کارکنان
  • افزایش انگیزش کارکنان
  • ایجاد فرهنگ ناب در تمام امور(کمیت-کیفیت)
  • رفت و آمد و حمل و نقل سریع و روان در مسیر های عبور
  • افزایش رضایت مشتری
  • کاهش هزینه ها
  • محیط کار ایمن
  • کاهش حوادث و شبه حوادث شغلی
  • انسجام در امور سازمانی
  • استفاده بهینه از فضاهای کاری، انبارها و غیره
  • دسترسی سریع به ابزارآلات و غیره در هنگام نیاز(حداکثر در 30 ثانیه)
  • افزایش بهره وری
5S چیست ایجاد یک نظام آراستگی در محیط کار
5S چیست ایجاد یک نظام آراستگی در محیط کار

 

5s چیست؟ نظام آراستگی در محیط کار

تشریح اصول 5 گانه نظام آرستگی 5S :

پاکسازی

پاکسازی اولین و کلیدی ترین قدم در اجرای 5S-نظام آراستگی در محیط کار است و به فعالیت هایی گفته می شود که طی آن تیم اجرای پیاده سازی با رویکرد متدولوژی لاکپشتی اقدام به جدا سازی یا تفکیک اقلام فیزیکی و غیر فیزیکی همچون کالا ها، ماشین آلات، تجهیزات، ابزار، مدارک و مستندات، لوازم و غیره می نماید که به دو دسته قابل استفاده و غیر قابل استفاده دسته بندی می گردد به این معنی در موقعیت فعلی ضرورتی (منفعت-هزینه) برای نگهداری اقلام غیر قابل استفاده وجود ندارد و باید از سیستم (بخش مربوطه یا کل سازمان) خارج گردد.

لامپ های مهتابی قدیمی(دارای مصرف بالای انرژی هستند)، دستگاه مستعملی که امروزه راندمان و اثربخشی کمتری(کیفی) دارد، اسناد فیزیکی زونکن ها همانند سوابق آموزش افرادی که حداقل 2 سال از ترک همکاری آنان می گذرد، نرم افزارهای قدمی و غیر قابل استفاده در سیستم و …همه مثال هایی از اقلام غیر قابل استفاده و غیر ضروری هستند که باید از بخش/سازمان خارج گردند.

نظم و ترتیب

نظم و ترتیب به اقداماتی گفته می شود که طی آن هر وسیله در جای مشخص و مختص به خود قرار می گیرد تا در هنگام نیاز در کوتاه ترین زمان ممکن (استاندارد 30 ثانیه) در دسترس باشد. بر طبق این بند الزامی محل نگهداری هر وسیله بر اساس دفعات نیاز به آن (روز، هفته، ماه، سال و بیشتر)، اهمیت آن از نظر کیفیت، قیمت، وزن و دیگر شاخص ها تعیین می گردد به طور مثال یک وسیله سنگین که هر شش ماه یکبار به آن نیاز است، در طبقه پایین یک قفسه در انتهای انبار و یک وسیله ضروری مورد استفاده روزانه برای خط تولید در قفسه های جلوتر نگهداری می گردد.

در مرحله ساماندهی مطابق یک طرح جانمایی (Layout) نقشه کلی تمام سایت(تولید، انبار و …) به همراه مسیر های رفت و آمد، مسیر های عبور لیفتراک و ماشین آلات ، محل قرار گیری ماشین آلات تولید، قفسه های انبار، میز ها و ….به صورت رنگ های تیپ شده خط کشی و یا با نصب نوار های رنگی با تعاریف مشخص تعیین می گردد و در ورود و کنار هر بخش/ایستگاه و ….علام راهنما، برچسب های رنگی و….نصب می گردد.

دسترسی به وسیله مورد ظرف”30” ثانیه

پاکیزگی

پاکیزگی به فعالیت های تمیز کاری زیر ساخت های فیزیکی همانند سایت های تولید، تاسیسات، انبارها، ادارات، تجهیزات تولید و کمک تولید، ابزار، لوازم و غیره گفته می شود که مطابق یک برنامه مدون روزانه، هفتگی و ماهانه انجام می گردد. پاکیزگی سومین مرحله پیاده سازی 5S است که عدم اجرای آن مشکلاتی از قبیل آلودگی ظاهری (بصری)، ایجاد خرابی در ماشین آلات/ابزار، زیر ساخت و غیره ایجاد می نماید. 

وسایل را به اندازه ای نظافت کنید که از تمیزی بدرخشند

استاندارد سازی

همانطور که از نامش پیداست، استاندارد سازی به اقداماتی همچون تعیین معیار های پذیرش گفته می شود که از برگشت به عقب از هدف های گذشته جلوگیری می نماید.در استاندارد سازی برای هر مرحله قبلی یک سری معیار های مشخص همچون شاخص تصمیم گیری برای نگهداری و یا حذف در یک واحد مشخص، قرار گیری و چیدمان یک وسیله در محلی مشخص و همچنین سطح پذیدش پاکیزگی یک وسیله تعیین می گردد. 

سطح پذیرش و یا عدم پذیرش سه مرحله قبلی را به صورت کمی تعیین نمایید

فرهنگ سازی

به مجموعه باور ها، ارزش ها، قوانین و مقرّرات در حوزه آراستگی در محیط کار را فرهنگ سازی در زمینه 5S می گویند، که بدون شک بدون ایجاد فرهنگ، اجرای 5S نظام آراستگی محیط کار مدت زمان زیادی دوام نخواهد آورد چرا که اجرای اثر بخش هر سیستمی نیاز به همکاری و همراهی همه اعضای یک سازمان به ویژه پشتیبانی مدیران را دارد و به همین منظور باید تمام افراد سازمان را در فرآیند پیاده سازی 5S در گیر نمود. سازمان باید بتواند رویکرد انتقال دانش 5S در همکاران و سایر ذینفعان را توسعه دهد تا از این طریق و به صورت غیر مستقیم یادگیری و عمل به نظام آراستگی در محیط کار را ارتقاء دهد.

از دیگر اقدامات سیستماتیک در راستای فرهنگ سازی، انجام بازرسی ها و کنترل های دوره ای 5S است که توسط افراد تعیین شده در زمینه وضعیت اجرای آراستگی محیط کار و طی چک لیست های مدون صورت می گیرد.

در راستای فرهنگ سازی، کارکنان را به صورت انتخابی و دوره ای مشارکت دهید

آیا پیاده سازی 5S یک الزام است؟

استاندارد مدیریت کیفیت ISO 9001:2015 الزام مشخصی را برای پیاده سازی 5S ندارد ولی در بند 3-1-7 “زیر ساخت” به تعیین، تهیه و نگهداری زیر ساخت های لازم برای عملیات فرآیند ها شامل ساختمان ها، تاسیسات، تجهیزات(سخت افزار و نرم افزار)، حمل و نقل و اطلاعات و ارتباطات اشاره نموده و همچینن در بند 4-1-7 محیط برای عملیات فرآیند ها به تعیین، تهیه و نگهداری محیط های اجتماعی، روانی و فیزیکی برای اجرای عملیات فرآیند ها اشاره نموده است که با تحلیل دو الزام فوق در می یابیم که سازمان باید زیر ساخت لازم را به حد کفایت تهیه و به صورت بهینه نگهداری نماید که نتیجه آن می تواند وجود محیط فیزیکی مناسب برای کارکنان از نظر دما، رطوبت، تهویه، گرمایش مناسب و حتی ایمن باشد(مرتبط با بند 3-1-7) که در نتیجه آن عوامل استرس زا و ایجاد خستگی در محیط کار کاهش می یابد و همچنین تجهیزات، ابزار و غیره در مکان مناسب و در زمان مناسب در دسترس می باشد.

لازم به توضیح است ایزو 9001 ویرایش 2015 دارای الزامات همراستای دیگری نیز با 5S می باشد که از جمله آنها می توان به الزامات بند 5-1-7 منابع پایش و اندازه گیری، الزامات بند 5-7 اطلاعات مستند(این بند هم به صورت کلی و هم در سایر بند ها تحت عنوان نگهداری سوابق همانند سوابق بازنگری قرارداد، سوابق اقدامات اصلاحی و پیشگیرانه، سوابق اقدامات مرتبط با ریسک ها و فرصت و ها، سوابق رسیدگی به شکایت مشتری و …. مورد توجه است چرا که سوابق به صورت فیزیکی و یا غیر فیزیکی باید نگهداری گردد(چرا، کجا، چه مدت و چگونه))، الزامات بند 1-5-8 کنترل محصولات و خدمات تولید شده، الزامات بند 2-5-8 شناسایی و ردیابی، الزامات بند 3-5-8 اموال مشتری، الزامات بند 4-5-8 حفاظت و نگهداری کالا، الزامات بند 7-8 کنترل خروجی های نامنطبق، الزامات بند 2-10 عدم انطباق و اقدام اصلاحی و سایر بند ها و زیر بند هایی که اجرای آنها نیازمند رعایت یک مجموعه مقررات انضباطی است.

با توجه به توضیح فوق در می یابیم پیاده سازی 5S یا نظام آراستگی در محیط کار بخش لاینفک استقرار سیستم مدیریت کیفیت ISO 9001 است و بدون اجرای آن نباید انتظار زیادی از اثربخشی سیستم مدیریت کیفیت داشته باشیم.

5S چیست ایجاد یک نظام آراستگی در محیط کار

 

5s چیست؟ نظام آراستگی در محیط کار

چرا باید 5S را پیاده سازی کنیم؟

اکنون که پاسخ 5S چیست؟ را دریافتید ممکن است به دنبال دریافت پاسخ چرایی پیاده سازی نظام آراستگی در محیط کار نیز باشید تا بتوانید مدیران ارشد را به پذیرش و تامین هزینه های استقرار این سیستم متقاعد نمایید. به همین منظور ما به زبان ساده و با ذکر مثال هایی از نقص های ناشی از عدم اجرای هر کدام از مراحل 5 گانه 5S در محیط های کاری را برای شما در ادامه این مقاله بیان نموده ایم.

مثال برای پاکسازی (Seiri): 

با توسعه سازمان ها و افزایش منابع زیر ساختی و غیر زیر ساختی(تاسیسات تولید و تامین انرژی، ماشین آلات تولید و عملیات، ماشین آلات حمل و نقل، ابزارآلات، اطلاعات و داده های فیزیکی و نرم افزاری و غیره)، کالاهای نامنطبق(مواد اولیه، محصولات در جریان تولید، محصول نهایی، کالای مرجوعی) و لوازم اداری شامل ملزومات، مدارک و سوابق سیستمی و مالی سالهای گذشته و غیره نیاز به تعیین تکلیف (پاکسازی اقلام قابل کاربرد از اقلام غیر کاربرد) جهت نگهداری و یا حذف از سیستم دارند.

حال فرض نمایید به دلیل عدم وجود یک سازوکار مشخص برای تصمیم گیری در خصوص نگهداری یا حذف از سیستم این تجهیزات، اقلام و داده ها هر روز بیشتر شده و موجودی های قبلی اضافه می گردد که مشکلاتی را برای سازمان ها به شرح زیر ایجاد می نماید.

نتیجه1: اشغال شدن فضاهای فیزیکی و نرم افزاری توسط اقلام قابل غیر کاربرد و استفاده 

نتیجه2: هزینه های نگهداری تجهیزات، اقلام، ابزار و داده های غیر کاربرد و استفاده

مثال برای ایجاد نظم و ترتیب(Seiton): 

فرض کنید اپراتور جهت تعویض یک قالب را از روی ماشین و جایگزین کردن قالب دیگر نیاز به ابزار مشخصی دارد ولی به دلیل عدم تعیین قوانین و مقرّراتی بخصوصی برای نگهداری ابزارآلات واحد تولید در یک مکان مشخص، باید زمانی را (چند ثانیه تا چند دقیقه و شاید بیشتر) جهت پیدا نمودن آچار صرف نماید که این زمان به زمان استاندارد ستاپ فرآیند و تولید اضافه می گردد.

نتیجه1; افزایش هزینه های قیمت تمام شده تولید کالا/ارائه خدمات.

نتیجه2; نارضایتی مشتری ناشی از تاخیر در تولید و ارسال کالا

 

5S چیست ایجاد یک نظام آراستگی در محیط کار
5S چیست ایجاد یک نظام آراستگی در محیط کار

 

 

 

مثال برای نظافت و پاکیزگی(Seiso): 

مفهوم 5S چیست؟ با مرحله سوم پیاده سازی آراستگی در محیط کار یعنی پاکیزگی گره خورده است چرا که تمیزی و نظافت محیط کار و زندگی به دلیل ادراک ظاهری از طریق مشاهده و دیده شدن و تاثیر سریع آن بر برداشت ما از عملکرد و فرهنگ یک سازمان بسیار مهم است. لذا محیط های کاری به دلیل ماهیت عملیات ها و منابع مصرفی در آنها همانند روغن، گریس، گرد و خاک و …..همواره مستعد آلوده شدن و آلوده نمودن تجهیزات، ماشین آلات، ابزار و کالاها و حتی افراد هستند که در صورت عدم وجود یک برنامه منظم برای انجام پاکیزگی در دوره های مشخص توسط افراد تعیین شده ضمن ایجاد آلودگی بصری موجب مشکلاتی به شرح زیر می گردد.

نتیجه1; کاهش روحیه کارکنان ناشی از محیط کار ناخوشایند

نتیجه2; افزایش خرابی تجهیزات و ابزار

نتیجه3; هزینه های پاکیزگی اضافی در آینده

مثال برای استاندارد سازی(Seiketsu): 

یک اشتباه بزرگ در فرآیند پیاده سازی نظام آراستگی محیط کار 5S کم اهمیت جلوه دادن یا فراموش کردن اجرای قدم چهارم یعنی استاندارد سازی است که مفهوم آن همانطور که توضیح دادیم حفظ وضع موجود و عدم برگشت به عقب (از سه قدم قبلی) است.

حال تصور نمایید یک شرکت تولیدی، صنعتی و یا خدماتی سیستم S5 را با صرف منابع و هزینه های مالی مستقر نموده است ولی برای سه مرحله اجرا شده یعنی پاکسازی، نظم و ترتیب و نظافت و پاکیزگی الزاماتی را به صورت استاندارد و معیار های مشخص تعیین ننموده است که پس از مدت کوتاهی نتایج زیر حاصل می گردد.

نتیجه1; انباشت مجدد اقلام، ابزار، تجهیزات، لوازم، اسناد، داده ها و اطلاعات

نتیجه2; سردرگمی و عدم دسترسی سریع و استاندارد (30 ثانیه) به وسیله مورد نظر

نتیجه3; افت روحیه کارکنان در اثر آلودگی های بصری

نتیجه4; بی نظمی در نگهداری اقلام و عدم رعایت اصول سه گانه اجرا شده 

مثال برای فرهنگ سازی(Shitsuke ): 

به این موضوع آگاهیم که اجرای دقیق و منظم 5S نظام آراستگی در محیط کار همکاری و همراهی تمام ذینفعان سازمان از جمله مدیران، سهامداران، کارکنان، مشتریان، تامین کنندگان و سایر ذینفعان را می طلبد و در صورت عدم آگاهی و همکاری (عدم رعایت اصول مستقر شده) امکان بازگشت به عقب از یک یا چند مرحله از 5S وجود دارد و همین امر می تواند به عنوان یک ضد فرهنگ علیه نظام آراستگی 5S بکار رود و اثر بخشی آنرا تحت تاثیر قرار دهد.

لذا برنامه ریزی و اجرای قدم پنجم اصول فایو اس(Five S) برای تداوم و بهبود سیستم آراستگی محیط کار ضروری بوده و می باید مدیران به این آیتم توجه ویژه داشته باشند چرا که ایجاد فرهنگ آراستگی در ذینفعان پیامد های مثبتی نیز برای جامعه دارد.

حال فرض کنید پروژه پیاده سازی 5S نظام آراستگی در محیط کار را در سازمان اجرا نموده اید ولی به دلیل عدم فرهنگ سازی صحیح توسط واحد منابع انسانی یا تضمین کیفیت، با ورود کارکنان یا پیمانکاران جدید و عدم اطلاع آنان به قوانین و مقرّرات وضع شده در امر 5S امکان عدم رعایت هر کدام از مراحل 5 گانه 5S و برگشت به عقب وجود دارد که نتایج زیر را می تواند در پی داشته باشد.

نتیجه1; عدم آشنایی به قوانین و الزامات 5S 

نتیجه2; عدم توجه و رعایت اصول 4 گانه اجرا شده

نتیجه3; عدم توانایی در انتقال دانش آموخته شده در خصوص 5S به همکاران و سایر ذینفعان

نتیجه4; کاهش بهره وری کلی سازمان و احتمال ایجاد حوادث و …

5S چیست ایجاد یک نظام آراستگی در محیط کار
5S چیست ایجاد یک نظام آراستگی در محیط کار

5s چیست؟ نظام آراستگی در محیط کار

اجرای سیستم 5S مناسب چه سازمان هایی است؟

پیاده سازی و اجرای نظام آراستگی در محیط کار (5S) مناسب کلیه سازمان های دولتی، خصوصی و عمومی، شرکت های تولیدی، صنعتی و خدماتی و سایر بنگاههای اقصتادی و کسب و کسب و کار ها که دارای منابع فیزیکی و غیر فیزیکی(اطلاعات و داده ها) هستند می باشد چرا که این سازمان ها از قاعده محدودیت زیر ساخت های فیزیکی و منابع مالی و غیر مالی مستثنا نیستند لذا باید از طریق پیاده سازی یک روش منظم و سیستماتیک بتوانند امور سازمان خود را ساماندهی نمایند تا از ایجاد هزینه های ناخواسته و همچنین افت بهره وری جلوگیری نمایند.

ارتباط نظام آراستگی در محیط کار (5S) با چرخه بهره وری

هدف اولیه و بنیادی ایجاد و استقرار نظام آراستگی (5S) در دنیا به ویژه در شرکت تویوتا افزایش بهره وری بود چرا که با استقرار این نظام، توقفات، تاخیرات و سردرگمی ها کاهش می یابد و در مقابل راندمان(کارایی)، کیفیت و اثر بخشی عملیات ها افزایش می یابد که برآیند کارایی و اثربخشی به علاوه بهبود کیفیت زندگی کارکنان در سازمان ایجاد و افزایش چرخه بهره وری در سازمان است.

به همین منظور سازمان ها هنگام برنامه ریزی برای پیاده سازی نظام آراستگی در محیط کار اهدافی را به عنوان نتایج پیاده سازی 5S تعیین و اندازه گیری می نمایند و بعد از استقرار استاندارد 5S مجدداً این اهداف را اندازه گیری و تحلیل می نمایند تا از ارتباط و تاثیر مستقیم اجرای آراستگی محیط کار بر دستیابی به اهداف بهره وری اطمینان حاصل نمایند.

مستندات 5S نظام آراستگی در محیط کار

الزام مشخصی برای تدوین مستندات نظام آراستگی در محیط کار 5S، وجود ندارد ولی سازمان ها بسته به استراتژی خود برای پیاده سازی نظام آراستگی محیط کار 5S در کل سازمان یا در یک بخش مشخص می توانند مستنداتی را از قبیل یک روش اجرایی یا دستورالعمل پیاده سازی نظام آراستگی محیط مدون نمایند که فرایند پیاده سازی و اجرا را شرح داده است و برای هر مرحله فرم هایی را نیز طراحی نموده که مناسب برنامه ریزی، ثبت داده ها و اطلاعات و همچنین اجرا به صورت چک لیست کنترلی می باشد.

تهیه و تدوین این سند و فرمهای مربوطه کار دشواری نیست و شما با کمی مطالعه و داشتن هدف مشخص میتوانید آنرا تدوین نمایید که شامل متن روش اجرایی و یا دستورالعمل نظام آراستگی در محیط کار و فرم های متناسب با هر مرحله از پیاده سازی می باشد. برای تدوین متن دستورالعمل رعایت نکات زیر به کیفیت مستند تهیه شده کمک می نماید.

  • هدف از تدوین دستورالعمل
  • دامنه دستورالعمل تدوین شده به عنوان یک راهنما و الزام
  • مرجع تدوین دستورالعمل
  • تعاریف شامل 5S چیست و اصطلاح 5S
  • مسئول برنمه ریزی، اجرا و کنترل
  • شرح اصول آراستگی در محیط کار شامل تشریح مراحل 5 گانه
  • مدارک پیوست ها
  • مدارک مرتبط

اما در صورتیکه فرصت تهیه و تدوین مستندات 5S را ندارید ما پکیج کامل نظام آراستگی محیط 5S را شامل متن دستورالعمل در 11 صفحه و 6 فرم قابل کاربرد برای 5 مرحله نظام آراستگی در داخل سایت قرار داده ایم که شامل متن دستورالعمل و فرمهای مربوطه می باشد و تنها با چند کلیک می توانید آنرا دانلود نمایید.

گواهینامه نظام آراستگی محیط کار 5S

صدور گواهینامه نظام آراستگی محیط کار 5S تنها به درخواست شما از شرکت گواهی دهنده cb صورت می گیرد و صدور آن توسط شرکت CB (Certification Body) اعتبار جهانی ندارد و اصطلاحات Home Certificate نامیده می شود چرا که این متدولوژی به عنوان یک استاندارد بین المللی شناخته نشده و لذا گواهینامه 5 اس تنها مصرف داخل سازمانی دارد. 

حال اگر قصد دارید برای سازمان خود گواهینامه نظام آراستگی در محیط کار 5S را دریافت نمایید و اطلاعات کمی در این زمینه دارید بهتر است در یک دوره آموزشی آشنایی با 5S و نحوه پیاده سازی ان شرکت نمایید و یا مقاله “5s چیست؟ راهنمای پیاده سازی نظام آراستگی در محیط کار” را در این صفحه مطالعه نمایید تا آشنایی دقیقتری با مقوله آراستگی محیط کار بدست آورید.

هزینه پیاده سازی نظام آراستگی در محیط کار

شرکت های پیشرو و آینده نگر صرف پول برای ایجاد بهره وری و بهبود در سازمان را هزینه تلقی نمی نمایند و به آن به عنوان یک سرمایه گذاری برای آینده می نگرند و همین رویکرد به آنها اجازه تصمیم گیری آسانتر و منطقی تر در خصوص پذیرش پروژه های بهبود همچون پیاده سازی 5S را می دهد. مدیران ارشد نیک می دانند که نباید بدون حساب و کتاب هزینه کرد ولی این نکته را نیز می دانند به ازای یک واحد هزینه برای ایجاد بهره وری در سازمان x واحد افزایش سود مستقیم(افزایش کیفیت و کمیت) و غیر مستقیم(کاهش هزینه های اضافی و ناخواسته، کاهش حوادث و …) نسبت به قبل خواهد داشت.

و اما در خصوص هزینه استقرار یک پروژه 5S باید بگوییم که عدد دقیق و ثابتی وجود ندارد و پیشنهاد قیمت پیاده سازی تابع عوامل زیر است که از یک شرکت به شرکت دیگر متفاوت است.

عوامل تاثیر گذار بر هزینه پیاده سازی 5S-نظام آراستگی در محیط کار

  • اهداف و خواسته های سازمان 
  • الزامات قانونی، مقرّراتی و مشتری سازمان در خصوص 5S
  • حجم فضای فیزیکی مورد نظر برای استقرار نظام آراستگی در محیط کار
  • حجم موجودی فیزیکی و یا غیر فیزیکی در محیط مورد نظر
  • حجم ورودی و خروجی در طول پروژه
  • تعداد پرسنل

دوره آموزشی نظام آراستگی در محیط کار

این شرکت طی برگزاری دوره های آموزشی در حوزه نظام آراستگی در محیط کار 5S، کارآموزان با موضوعاتی همچون 5S چیست؟ هدف از پیاده سازی نظام آراستگی، تاریخچه نظام آراستگی 5S، مزایای پیاده سازی 5S، نحوه پیاده سازی نظام آراستگی در محیط کار و غیره آشنا می گردند. همچنین در طی این دوره ها تلاش شده تا تجربه های کسب شده در زمینه استقرار سیستم 5S به صورت فعالیت های کارگاهی و اجرای واقعی به آموزش پذیران منتقل گردد. 

 

5S چیست؟ نظام آراستگی در محیط کار
5S چیست؟ نظام آراستگی در محیط کار
دستورالعمل نظام آراستگی محیط کار 5S
نظام آراستگی محیط کار 5S

 

بازگشت به ابتدای صفحه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Cresta Help Chat
Send via WhatsApp
X