دوره های آموزشی سیستمهای مدیریت یکی از خدمات مشاوره ای این شرکت است که در حوزه های مختلف مدیریتی و استانداردهای ایزو همانند تشریح الزامات استاندارد، ممیزی داخلی سیستم های مدیریت، تربیت کارشناسان تضمین کیفیت، مبانی کنترل کیفیت، آراستگی محیط کار، ابزارهای مهندسی کیفیت، منابع انسانی، رفتار سازمانی، برنامه ریزی استراتژیک به صورت کلاس های حضوری و یا دوره های مجازی (آنلاین) برگزار می گردد.
مزایای شرکت در دوره های آموزشی این شرکت
با توجه به این که بیشتر کلاسهای آموزشی این شرکت به صورت کارگاهی برگزار می گردد، شرکت کنندگان کلاسها موفق به کسب دانش و تجربه ای عملی برای اجرای آموخته ها در سازمان ها می گردند که نتیجه آن افزایش مهارت و توانایی آنان در حفظ، نگهداری و بهبود سیستمها در انطباق با الزامات و قوانین و مقرّرات با کمترین هزینه در شرکت های مطبوع خود و یا پروژه های پیاده سازی و استقرار می باشد.
زمان برگزاری دوره های آموزشی
این شرکت در ابتدای هر سال اقدام به تهیه و توزیع تقویم آموزشی سال پیش رو می نماید که هم در داخل سایت و هم در شبکه های اجتماعی خود در دسترس علاقه مندان است. دوره های آموزشی شامل گروه بندی های ذکر شده است که در طول سال برنامه ریزی و اجرا می گردد.
ارائه گواهینامه دوره های آموزشی
این شرکت پس از اتمام هر دوره آموزشی به شرکت کنندگان گواهینامه (Certificate) ارائه می نماید.
گروه بندی دوره های آموزشی
دوره های آموزش سیستمهای مدیریت – ISO
-
- تشریح الزامات ISO 9001:2015
- تشریح الزامات ISO 14001:2015
- تشریح الزامات ISO 45001:2018
- تشریح الزامات ISO 13485:2016
- تشریح الزامات ISO 27001:2013
- تشریح الزامات ISO 29001:2010
- تشریح الزامات ISO 10002:2018
- تشریح الزامات ISO 10003:2018
- تشریح الزامات ISO 10004:2018
- تشریح الزامات ISO 10015:1999
- تشریح الزامات ISO 22000:2018
- تشریح الزامات ISO 17025:2017
- مدیریت بازاریابی و فروش
- تکنینک های فروش
- روانشانسی فروش
- تکنینک های متقادعد سازی مشتری
- مدیریت ارتباط با مشتری
- بازاریابی شبکه ای
- بازاریابی تلفنی
مدیریت استراتژیک
- برنامه ریزی استراتژیک
- مدیریت استراتژیک
ابزار های مهندسی کیفیت
- کنترل فرآیند آماری (SPC)
- تجزیه و تحلیل ابزار اندازه گیری(MSA)
- تجزیه و تحلیل حالات بالقوه خرابی(FMEA)
- کالیبراسیون
- عدم قطعیت
- آراستگی محیط کار(5S)
- طراحی آزمایشات(DOE)
- تهیه و تدوین مدارک فنی(SQA)
- خطاناپذیر 6 سیگما
برنامه ریزی و کنترل پروژه
- برنامه ریزی و کنترل پروژه
- مدیریت ریسک پروژه ها
- مدیریت پروژه (PMBOK)
مدیریت منابع انسانی
- برنامه ریزی، تامین، نگه داشت و توسعه نیروی انسانی
- ارزیابی عملکرد کارکنان
- تشویق و انگیزش کارکنان
رفتار سازمانی
- مدیریت رفتار سازمانی
- مدیریت تعارض
- کار تیمی
مدیریت عمومی
- مدیریت ریسک
- مدیریت دانش
- مدیریت تغییر
- تحلیل داده ها
- تئوری های تصمیم بر اساس تکنینک های (AHP-ANP-TOPSIS)
- تئوری های مدیریت
ادامه لزوم شرکت در دورههای آموزشی
اگر تازه فارغ التحصیل شده اید و یا از روی علاقه قصد دارید در آینده به عنوان کارشناس تضمین کیفیت در سیستمهای مدیریت کیفیت، ایمنی، محیط زیست، صنایع غذایی، تجهیزات پزشکی و یا سایر کسب و کارها صفحه جدیدی را در زندگی شغلی خود باز کنید، نیاز به گذراندن یک سری دوره های ضروری ایزو ISO دارید که در ادامه به شما خواهیم گفت که چه دوره هایی هستند.
همانطور که گفتیم، شما دوره های ایزو ISO را می گذرانید تا به عنوان کارشناس تضمین کیفیت و یا در آینده و در سطحی بالاتر به عنوان مشاور ایزو ISO به صورت فردی و یا سازمانی دارای کسب و کار خود باشید. به همین منظور شما لازم است دوره های ضروری ایزو ISO بگذرانید تا صلاحیت لازم شامل مهارت های تخصصی در حوزه پیاده سازی و اجرا را کسب نمایید چرا که مهارت های پیاده سازی و اجرای سیستمهای مدیریتی مهمترین رکن کسب مشاغل ذکر شده بالا می باشد.
حال اگر فرض نماییم شما تا کنون هیچ دوره ای را در زمینه ایزو ISO نگذرانده اید و آشنایی لازم در این خصوص را ندارید باید گفت که صرفنظر از نوع استاندارد ایزو مورد نظرتان، اصلی ترین نیاز آموزشی شما، آشنایی با تشریح الزامات و مستند سازی ایزو ISO است که در این دوره با مفاهیم و اصطلاحات استاندارد ایزو، بند های الزامی استاندارد ایزو همانند محیط سازمان، رهبری، طرحریزی، پشتیبانی، عملیات، ارزیابی عملکرد و بهبود آشنا خواهید شد و در ادامه کارگاه آموزشی شما مهارت های اجرای سیستمهای مدیریت از قبیل طرحریزی کلی سیستم، طراحی فرآیند ها و تعاملاتشان، مستند سازی(تدوین روش های اجرایی، فرم ها و سایر دستورالعمل ها) و ایجاد سوابق سیستمی در تمام واحد ها و بخش های سازمان را فرا خواهید گرفت.
حال با توجه به توضیحات بالا، ما دوره های آموزشی ضروری ایزو ISO را به شرح ذیل به شما پیشنهاد می نماییم که در صورت تمایل می توانید آنها را در این شرکت بگذرانید:
تشریح الزامات استانداردهای ایزو ISO
آشنایی با مفاهیم و اصطلاحات استاندارد ایزو، بند های الزامی استاندارد ایزو همانند محیط سازمان، رهبری، طرحریزی، پشتیبانی، عملیات، ارزیابی عملکرد و بهبود.
مستندسازی و استقرار سیستمهای مدیریت
مستند سازی شامل طرحریزی کلی و تدوین فرآیند های سازمان، تعیین اهداف، تدوین شاخص های فرآیندی، مستند سازی ایزو شامل طراحی و تدوین روش های اجرایی، دستورالعمل ها، فرم ها، چک لیست های کنترلی، چک لیست ممیزی داخلی، ماتریس ها، کنترل مستندات و سوابق، برنامه ریزی و انجام ممیزی های داخلی، کنترل انجام و اثر بخشی اقدامات اصلاحی و پیشگیرانه، اقدامات مرتبط با ریسک ها و فرصت ها، پایش، اندازه گیری و تحلیل داده ها-مدیریت پروژه های بهبود سازمانی.مشاور سیستمهای مدیریت کیفیت، ایمنی و محیط زیست
ممیزی داخلی سیستمهای مدیریت کیفیت، ایمنی و محیط زیست – استانداردهای ISO
یکی دیگر از موضوعات آموزشی مهم در حوزه استانداردهای ایزو، شرکت در دوره های آموزشی ممیزی داخلی (Internal Audit) است که به شما کم می کند تا ضمن کسب توانمندی برای انجام ممیزی های داخلی، آمادگی کافی برای انجام ممیزی های صدور و تمدید گواهینامه های ایزو توسط شرکت cb با کمترین مغایرت داشته باشید.
سیستمهای مدیریت کیفیت، ایمنی و محیط زیست – IMS
مشاوره سیستمهای مدیریت کیفیت، ایمنی و محیط زیست تحت عنوان سیستم مدیریت یکپارچه IMS شامل تلفیق چند استاندارد هم خانواده (همسانی بند های استاندارد از نظر محتوا) همانند استاندارد های ISO 9001:2015- ISO 14001:2015 و ISO 45001:2018 با هدف طرحریزی و ایجاد یک سیستم منسجم و یکپارچه IMS در سازمان ها می باشد که نتایج زیر را به دنبال دارد. ادامه
سیستم مدیریت کیفیت ISO 9001:2015 (مشاور سیستمهای مدیریت کیفیت، ایمنی و محیط زیست)
به مجموعه متشکل از خط مشی، اهداف کلان و خرد، فرآیند ها، روش های اجرایی، دستورالعمل ها، آیین نامه ها، مقرّرات، وظایف، مسئولیت و اختیارات گفته می شود که توسط رهبری سازمان (مدیریت ارشد) و به صورت منسجم فعالیت ها و عملیات های کسب و کار را با ملاحظه نمودن عوامل تاثیر گذار بر اهداف سازمان و همچینن ذینفعان در راستای برآورده سازی مداوم خواسته های مشتری هدایت می نماید. بر اساس الزامات و مقرّرات ایزو 9001 در یک سیستم مدیریت سازمان باید موارد زیر را مستند نموده و سپس سوابق اجرا را به عنوان شواهد اجرای سیستم مدیریت کیفیت نگهداری نماید:
- آنچه که باید انجام شود
- آن کس که باید کار را انجام دهد
- چگونگی انجام کار
- زمان انجام کار
- سوابق انجام کار شامل نتایج، گزارشات، عدم انطباقها، اقدامات اصلاحی و غیره